Pizzu jistě není třeba představovat, stala se jedním z nejoblíbenějších pokrmů na celé planetě. V tomto článku si však představíme recept na tu původní italskou, která vznikla již v 18. století.
Pizza Margherita se zrodila napočest návštěvy královny Margherity v roce 1889. Místní kuchař Rafael Esposito vymyslel pizzu v italských národních barvách, která se později stala skutečným symbolem a rozšířila se po celém světě.
Potřebné suroviny:
- jeden sáček droždí
- dvě lžičky cukru krupice
- jedna lžička soli
- dvě lžíce olivového oleje
- půl kila hladké mouky
- čtyři masitá rajčata
- jedna lžíce oregana
- bazalka na posypání
- jedna mozzarella
Postup přípravy:
- Rozdrobte droždí v 300 ml teplé vody spolu s cukrem a nechte odpočinout deset minut na teplém místě. Během této doby začnou kvasinky působit a těsto krásně nakyne. V další míse smíchejte mouku a sůl, do které nalijte připravený kvásek.
- Nyní je třeba smíchat obě misky a po přidání oleje důkladně vypracovat hladké a elastické těsto. Těsto bude hotové, jakmile zmizí hrudky a přestane se vám lepit na ruce. Hotové těsto přikryjte vlhkou utěrkou a odložte nejméně na 30 minut na teplé místo, za tuto dobu takřka zdvojnásobí svůj objem.
- Nyní promixujte rajčata, okořeňte oreganem a solí a připravte omáčku na pizzu. Na pomoučeném válu, rozválejte těsto do velikosti vymazaného plechu. Těsto by mělo být hodně tenké, ať je pizza ve výsledku křupavá.
- Na těsto natřete rajčatovou omáčku, vyskládejte na plátky nakrájenou mozzarellu a vložte do rozpálené trouby na 10 – 15 minut, dokud nebudou okraje zlatové. Pizzu před servírováním posypte oreganem a bazalkou.
Tip: Chcete ochutnat tuto tradiční italskou pizzu ihned, bez práce a připravenou rozeným Italem z těch nejlepších surovin? Využijte možnosti rozvozu pizzy Brno a rozvozu pizzy Olomouc.