DomůZdravíProč jíst cizrnu - královnu luštěnin

Proč jíst cizrnu – královnu luštěnin

-

Když přijde řeč na zdravé potraviny, cizrna nemusí být to první, co přijde na mysl. Tato luštěnina má však obrovské nutriční přínosy a přináší řadu zdravotních výhod. Hodí se do slaných pokrmů a může výborně doplnit i sladké pochoutky.

Nejlepší cizrna recepty včetně falafel receptu lze najít na receptik.cz. Stránky plné výborných receptů a tipů nabízí mimo jiné i návod jak uvařit kroupy či návod na quinoa přípravu.   

Co je cizrna?

Cizrna, známá také jako fazole garbanzo, se řadí mezi luštěniny. Jde o jednu z nejstarších kultivovaných rostlin v historii lidstva. Cizrna je považována za superpotravinu, protože je velmi výživná. 

Nutriční informace o cizrně

Jeden šálek cizrny obsahuje:

  • 269 kalorií
  • 14,5 g bílkovin
  • 4,25 g tuku
  • 44,9 g sacharidů
  • 12,5 g vlákniny
  • 80,4 mg vápníku
  • 4,74 mg železa
  • 78,7 mg hořčíku
  • 276 mg draslíku
  • 11,5 mg sodíku

Cizrna s vysokým obsahem bílkovin je skvělou náhražkou masa pro vegetariány a vegany.

Proč je cizrna tak zdravá?

Cizrna je takzvaná kompletní bílkovina, protože obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, což jsou stavební kameny, které pomáhají lidskému tělu správně fungovat.

Oblíbenou pomazánkou z cizrny je hummus.

Kromě toho je cizrna plná vitamínů a minerálů. Patří mezi ně cholin, který pomáhá hladkému chodu mozku a nervové soustavy, a také kyselina listová, hořčík, draslík a železo. 

Aby toho nebylo málo, cizrna má rovněž vysoký obsah vitaminu A, E a C. Tento malý hrášek je prostě nabitý výživnými látkami.

Výhody konzumace cizrny

Protože je cizrna nabitá živinami, poskytuje mnoho zdravotních výhod:

  • podporuje kontrolu tělesné hmotnosti
  • předchází zácpě
  • podporuje zdraví kardiovaskulárního systému
  • pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi

Slouží také jako skvělá náhrada pro každého, kdo je citlivý na lepek. U lidí trpících celiakií se objevuje citlivost na lepek, což může komplikovat výběr stravy. Cizrna je však skvělou volbou, protože je přirozeně bezlepková.

Cizrnové těstoviny a cizrnová mouka

Na rozdíl od jiných potravin je cizrna zdraví prospěšná bez ohledu na způsob konzumace. Živiny v luštěninách zůstávají vždy biologicky dostupné, to znamená, že z nich lidské tělo může čerpat pozitivní účinky.

Cizrna se dá jíst jen tak přímo z plechovky. Může se dát studená na salát nebo rozmixovat do humusu. Způsob, jakým je konzumována, její nutriční profil nijak nemění.

Stejná flexibilita platí i pro cizrnové těstoviny nebo cizrnovou mouku. Obě varianty jsou zdravější než běžné těstoviny z bílé mouky a zdraví prospěšné jsou při každém způsobu přípravy. 

Je cizrna vždy zdravá?

U všech balených potravin včetně výrobků z cizrny je třeba vždy prostudovat etiketu, mohou totiž obsahovat spoustu přídatných látek. To platí například i o hummusu

Ačkoli je výroba hummusu jednoduchá – v jádru obsahuje cizrnu, olivový olej a tahini (pastu ze sezamových semínek) – některé druhy mohou být ochuceny dalšími přísadami, dokonce i čokoládou. 

Přísady mohou snížit zdravotní účinky cizrny, zvlášť pokud je ve výrobku přidaný cukr. Zároveň je dobré sledovat, kolik je v dané cizrnové potravině tuku. Zejména množství nasycených tuků a transmastných kyselin. Ideální je, když je obsah nezdravých tuků nulový nebo jen minimální.

Předchozí článek
Překrásné Kokořínsko nabízí mnoho krás a aktivit ideální pro letní dovolenou
Další článek

Mohlo by Vás zajímat

PR článek