Vitamíny nadupaný zelený ječmen.

Publikováno 19.03.2017

Chia semena či bobule acai, takzvané super potraviny momentálně slaví velkou popularitu a mnozí z nás je do svého jídelníčku již zařadili. Ale věděli jste, že i taková na pohled obyčejná plodina jako ječmen přináší něco, co vaše zdraví skutečně ocení?

Aby nedošlo k nedorozumění, řeč je konkrétně o mladém - zeleném ječmeni, který obsahuje řadu vitamínů, enzymů a minerálů. „Zahrnout do stravy zelený ječmen znamená posilovat a povzbuzovat celý organismus v pozitivním smyslu," míní výživová poradkyně z Prahy. Tato plodina je bohatá na hodnotné doplňky např. na vitaminy skupiny B, vitamin E či K, dále obsahuje zinek, vápník i železo, ale také enzym nazývaný superoxid dismutáza, který se často dává do souvislosti s dlouhověkostí.

Studie uvádějí, že jeho množství se v organismu snižuje s postupujícím věkem. Je to regenerační enzym se super schopnostmi. Nejúčinnější je samozřejmě přírodní forma. Tento enzym obsahuje také brokolice, růžičková kapusta a mnoho dalších druhů zeleniny. Právě v zeleném ječmeni je však jeho množství opravdu výjimečné. V souvislosti s obsahem se hovoří o preventivním boji proti karcinogenním procesům v těle. Jelikož superoxid dismutáza pomáhá chránit buněčnou DNA před poškozením, podílí se také na zastavení procesů tvorby nádorů.

Odborníci upozorňují také na to, že vysoký obsah vitaminu E přispívá ke zlepšení hormonální rovnováhy. Tzn., že konzumace zeleného ječmene se podepisuje na zlepšení trávení, ale také detoxikaci. Dle výzkumů zelený ječmen obsahuje chlorofyl a betakaroten, který stimuluje odstranění odpadních látek a hlenu z těla a tím podporuje metabolické procesy. 

V potravinářském průmyslu se tato obilovina nejvíce využívá k výrobě sladu, který je základní surovinou při výrobě piva. Své významné místo má i mezi cereáliemi, které konzumujeme. Může to být jako celé zrno nebo produkty z nich vyrobené (mouka, kroupy, vločky, pečivo, kávová náhražka, nápoje atd.

Zásadní problém však nastává právě při jeho produkci. I když naši zemědělci by mohli výrobu pokrýt svými kapacitami, jsme nuceni potravinové doplňky z ječmene dovážet. Důvod je prostý, zelený ječmen, který se sklízí v růstové fázi, musí být vypěstován bez chemie, aby výtažky neobsahovaly pozůstatky pesticidů a byly co nejčistší. Takovému způsobu pěstování se v ČR věnuje jen hrstka zemědělců. Ovšem stále vyšší poptávka by mohla toto změnit. Závisí jen na nás samotných, zda si uvědomíme, jaké přínosy pro náš organismus tento „zázrak“ má. 

V čem tedy zelený ječmen pomáhá?

Výhod, které ječmen přináší je obrovské množství, níže uvádíme ty podle nás nejvýznamnější.

Imunita  - pravidelnou konzumací podporujete tvorbu buněk imunitního systému a ty poté velmi efektivně napomáhají bojovat proti nákazám. 

Onemocnění střev  - pokud máte problémy se zažíváním, pak věřte, že vám ječmen může pomoci. Má totiž pozitivní vliv na růst správných střevních bakterií a pomáhá vylučovat toxiny. 

Zvládnout závislosti  - díky přítomnosti kyseliny glutamové, která úspěšně potlačuje chuť na alkohol, kávu, nikotin ale i na sladkosti, konzumujete méně těchto pochutin. Což může v případě sladkostí a alkoholu mít také pozitivní vliv na hmotnost. 

Neurologické poruchy  - kyselina glutamová se také využívá i při léčbě poruch jako je epilepsie, Parkinson, poruchy chování. Ječmen může tedy následky zmírnit.

Psychika  - pokud pravidelně konzumujete tuto super potravinu, pak její vliv na psychiku není zanedbatelný. Je dokázáno, že pravidelná konzumace zlepšuje schopnost organismu vyrovnat se se stresem a přispívá ke větší psychické pohodě.

Napište nám

x